Jak zrobić swój własny błyszczyk do ust?

błyszczyk jak zrobić

Zanim kupimy kolejny błyszczyk w sklepie, zastanówmy się, czy faktycznie jest lepszy od sposobów naturalnych, które mogą nam pomóc w stworzeniu domowego błyszczyka o naszym ulubionym smaku. Może się bowiem okazać, że każda z nas może przyrządzić swój własny kosmetyk małym kosztem i z nakładem niewielkiego wysiłku.

Dbanie o usta jest bardzo ważne. Mężczyźni zwracają przecież na nie ogromną uwagę, kiedy z nami rozmawiają. Odpowiednie nawilżenie i odżywienie warg to podstawa do tego, by pozbyć się kompleksów i zawsze cieszyć się świeżym i promiennym wyglądem.

Osiągamy to dzięki różnorodnym kosmetykom z drogerii. Kupujemy szminki odżywcze i błyszczyki. Jednak prawdziwe bogactwo może leżeć w… Twojej kuchennej szafce! Tak, Ty sama również możesz stworzyć kosmetyk, który będzie tylko Twój i powstanie w zgodzie z Twoimi upodobaniami. I wreszcie możesz mieć pewność, że jest w 100% naturalny i robiony ręcznie.

Dziś przedstawimy Wam dwie propozycje błyszczyków. Jeden żurawinowy, drugi czekoladowy.

Do dzieła!

żurawina

Błyszczyk żurawinowy

Aby stworzyć nasz własny żurawinowy błyszczyk będziemy potrzebowały:

  • 10 świeżych (nie suszonych!) owoców żurawiny,
  • 1 łyżkę miodu,
  • 1 łyżkę olejku migdałowego.

Kiedy już przygotujemy potrzebne nam składniki, musimy je umiejętnie połączyć. Na początek pomieszaj składniki ze sobą i zacznij je podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy mieszanka zacznie się gotować, rozgnieć żurawinę i zacznij mieszać. Na kilka minut ściągnij całość z palnika. Teraz – aby pozbyć się drobinek i pozostałości po owocach – użyj sitka. Kiedy już uzyskasz gładką masę, przemieszaj ją jeszcze parę razy, a następnie odstaw do ostygnięcia. Teraz pozostaje przelać błyszczyk do ładnego słoiczka i zacząć go używać!

czekolada

Błyszczyk czekoladowy

Dla wielbicielek słodyczy też mamy coś specjalnego. Do stworzenia błyszczyku czekoladowego musimy mieć:

  • ½ łyżki gorzkiej czekolady,
  • 5 kropli witaminy E,
  • 1,5 łyżki masła kakaowego,
  • ½ łyżki olejku migdałowego.

Naszą pracę zaczniemy od podgrzania w kąpieli wodnej masła, witaminy E oraz olejku migdałowego. Kiedy otrzymamy gładką, połączoną ze sobą masę, musimy dodać czekoladę. Ważne, by była ona w małych kawałeczkach (łatwiej i szybciej się rozpuści). Kiedy czekolada połączy się z resztą składników, przemieszaj jeszcze kilka razy, odstaw i na koniec przelej do słoiczka. Gotowe!