Czym jest pescowegetarianizm?

Choć o wegetarianizmie mówi się jako o diecie wykluczającej spożywanie nie tylko mięsa, ale również ryb, mamy do czynienia z regułą, od której istnieją pewne wyjątki. Jedną z odmian tej diety jest pescowegetarianizm cieszący się rosnącą popularnością wśród osób przyznających, że w innych okolicznościach nie zdecydowałyby się na dietę wegetariańską. Co kryje się więc pod tą nazwą?

Pescowegetarianizm – próba definicji

Dieta pescowegetariańska ciesząca się dziś tak dużą popularnością, przeważnie jest stawiana w jednym szeregu z dietą śródziemnomorską oraz japońską. Trudno o większy zaszczyt, bo mamy przecież do czynienia z tymi, które są powszechnie uważane za najzdrowsze. Bazuje, podobnie jak one, na opieraniu codziennego planu żywieniowego na owocach, orzechach, warzywach i bakaliach, zakłada przy tym, że można uczynić pewien wyjątek w wegetarianizmie na rzecz owoców morza i ryb, rezygnując całkowicie tak z czerwonego mięsa, jak i z drobiu.
Zainteresowanie rybami oraz owocami morza, jakie wykazują pescowegetarianie, nie wynika jedynie z wyjątkowego smaku potraw powstających z udziałem tych składników. Nie bez znaczenia jest przecież również to, że mamy do czynienia z produktami bogatymi zarówno w witaminy, jak i w kwasy omega, a co za tym idzie – wartościowymi dla zdrowego organizmu. Badania naukowe potwierdzają, że dieta roślina wzbogacona o rybie mięso i owoce morza, zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Coraz odważniej mówi się także o tym, że może być ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej.

Pescowegetarianizm – dlaczego warto spróbować?

Choć spożywanie mięsa, samo w sobie, nie jest niczym niewłaściwym, już sama ilość i jakość posiłków mięsnych, jakie jada przeciętny człowiek, pozostawia wiele do życzenia. Organizm, w czasie ich trwania, nie jest zaopatrywany wyłącznie w pożywne białko, które posiada szereg zalet. W kolejnych posiłkach dostarczane są mu również szkodliwe tłuszcze, sól, która w nadmiarze wiąże wodę, a także konserwanty. Należy także liczyć się z tym, że najtańsze mięso, a więc te, które jest najtańsze, jest produkowane masowo i ma bardzo niską jakość.
Pescowegetarianizm pozwala organizmowi odpocząć od szkodliwych substancji, które w sprzedawanym dziś w mięsie znajdują się w coraz większych ilościach. Jest też zaproszeniem do tego, aby zacząć sięgać po wysokiej klasy produkty bez obaw o to, że ich kupowanie będzie obciążeniem dla naszego budżetu. Warto przetestować go choćby przez miesiąc lub dwa, a może się okazać, że nie będziemy już chcieli z niego zrezygnować.

Przeczytaj więcej na diety-fitness.pl

Redakcja obliczaurody.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.